--> Články kopíruj jen se zdrojem!
--> Chceš spřátelit blog?? Tak TADY se zapiš :)
!Doufám, že se vám tu bude líbit!
*Vaše Christmas girl :)*

Sváteční menu v jiných zemích

14. prosince 2012 v 10:48 | Christmas girl :)
Jelikož pro vás chystám kompletní Štědrovečerní české menu, tak tady nejdřív malá ukázka toho, co jí lidé o Štědrém večeru třeba ve Francii :)

Francie

Jestli je pro čechy symbolem Vánoc vánočka, tak pro francouze je to Buche de Noel - vánoční polínko.V dřevěné podobě symbolizuje dávné časy, kdy rodiny sedávaly u krbu s velkým hořícím polenem, vyzařujícím světlo a teplo. A postupem času se změnilo vánoční polínko ve vynikající cukrářský výtvor. Jedná se o roládu z klasického piškotového těsta, plněnou většinou oblíbeným kaštanovým krémem. Když pomineme francouzské sladké mámení, francouzská tabule nemůže postrádat lahůdky jako je losos, kaviár a mořské plody, hlavně ústřice a svatojakubské hřebenatky. Neodmyslitelná je specialita foie gras - husí nebo kachní játra podávaná s fíkovou nebo rebarborovou marmeládou. Jako předkrm je nabízen losos, jako hlavní chod potom pečená krůta či kapoun, s nádivkou s kaštany nebo lanýži, může to ale být i nadívaná husa nebo kachna. No a jako dezert samozřejmě vánoční polínko. Vánoční večeře francouzských labužníků mívá někdy až 12 chodů a šampaňské a kvalitní víno teče proudem...


USA

Vánoční večeře se obvykle skládá z pečeného krocana nebo šunky s brusinkovou omáčkou. Výběr dezertů je bohatý - podává se třeba biskupský chlepíček, dýňový nebo mrkvový koláč, koláčky nadívané kandovaným ovocem a ovocný pudink polévaný brendy nebo koňakem.


Španělsko

Španělé si pochutnávají na mnoha druzích masa - ovčím, kozím, krocaním, na pečeném seleti, šunce, pikantních paštikách i na čerstvých plodech moře. Mezi sladké pochoutky patří třeba tradiční mandlový nugát, máslové placičky, sladké polévky a ovoce vařené ve víně.


Německo a Rakousko

Menu sváteční večeře je pestré - oblíbené jsou pečené husy, kachny či klobásy, ale také rozmanité pokrmy z ryb, jako je cnadát na roštu nebo pečená štika. Sladkou tečkou je ovocný salát s likérem, vánočky zvané štoly a cukroví Springel přezdívané "marcipán chudých".

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 markeet123 markeet123 | E-mail | Web | 14. prosince 2012 v 10:51 | Reagovat

Máš mooc pěkný blog a moc zajímavý článek :-))

2 Gabriel Dantes Decay Gabriel Dantes Decay | Web | 14. prosince 2012 v 11:01 | Reagovat

hmm..tak tu francouzskou roládu bych chtěl ochutnat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Design by Sunny©