--> Články kopíruj jen se zdrojem!
--> Chceš spřátelit blog?? Tak TADY se zapiš :)
!Doufám, že se vám tu bude líbit!
*Vaše Christmas girl :)*

Štědrovečerní menu

20. prosince 2012 v 16:27 | Christmas girl :) |  Vánoční pečení
Čtyř-hodové menu na štědrovečerní stůl :))

Předkrm - Kuba s uzeným masem a játry

Pro 6 osob:
  • 500 g ječných krup
  • sůl, mletý pepř
  • 100 g sušených hub
  • po 200 g uzené krkovice a drůbežích jater
  • 2 mrkve, 2 cibule
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • vepřové sádlo
  • česnek (5 stroužků), majoránku
1. Ječené kroupy nejdříve propereme ve studené vodě, pak je v osolené vodě uvaříme na skus. Scedíme je a necháme okapat. Sušené houby zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat.
2. Uzené maso s játry očistíme, propláchneme a nakonec nakrájíme na kostičky. Mrkev oškrábeme, opláchneme a nařežeme na drobné kousky.
3. Obě cibule oloupeme, nasekáme a společně s drceným kmínem je orestujeme na sádle v kastrole. Přidáme uzené maso, játra, mrkev a scezené houby. Vše osmahneme a vmícháme do uvařených krup.
4. Kroupy na závěr dochutíme solí, mletým pepřem, prolisovaným česnekem a majoránkou. Potom je přendáme do pekáčku dobře vymaštěného sádlem a poklademe kousky sádla. Ve vyhřáté troubě při 180°C zapékáme 30 minut.


Polévka - Vývar s rybími knedlíčky

Pro 4 osoby:
Vývar
  • 1 kg rybích kostí, hlav a ploutví
  • 1 cibuli, 2 mrkve
  • 1/2 celeru, 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • 8 kuliček černého pepře
  • 150 g fazolek
  • 100 g žampionů
  • 1 lžíce másla, sůl
Knedlíčky
  • 300 g rybího masa
  • pepř, petrželka
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku másla
  • strouhanku
1. Rybí kosti, hlavy a ploutve vložíme do hrnce se studenou vodou (asi 1800 ml). Přidáme cibuli, na větší kousky pokrájené mrkve s celerem, koření a sůl. Asi 20 minut povaříme.
2. Knedlíčky: Rybí maso umejeme. Vajíčko si našleháme se změklým máslem. Pak přidáme rybí maso, prolisovaný česnek a petrželku. Zahustíme strouhankou a dochutíme solí a pepřem. Vytvarujeme kuličky, ty v osolené vodě necháme vařit, dokud nevyplavou na hladinu. Potom je vyjmeme. Žampiony očistíme, nakrájíme a orestujeme na lžíci másla.
3. Rybí vývar přecedíme. Celer spolu s mrkví pokrájíme. Vývar opět přivedeme k varu a krátce povaříme fazolky. Přidáme zeleninu, žampiony a knedlíčky. Polévku už jen prohřejeme, dochutíme a odstavíme.


Hlavní chod - Smažený kapr po valticku

Pro 4 osoby:
  • 8 podkov z kapra
  • 1 citron
  • sůl, mletý pepř
  • 4 stroužky česneku
  • hladkou mouku, 2 vejce a strouhanku na obalení
  • olej na smažení
1. Podkovy z kapra důkladně opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme a pokapeme citronovou šťávou. Asi 30 minut je necháme odležet.
2. Oloupané stroužky česneku prolisujeme. Porce kapra osolíme, opepříme a potřeme česnekem. Pak je teprve obalíme.
3. V pánvi si dobře rozehřejeme olej a podkovy zvolna z obou stran usmažíme. Klademe je na ubrousek či papírovou utěrku, aby se z nich odsál tuk.
4. Osmažené kousky podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovým salátem a kouskem citronu.

Dezert - Pečená jablka s brusinkami

Na 8 kousků:
  • 8 malých jablíček
  • med na potření, máslo na vymaštění zapékací misky
  • 1 citron
  • 100 g celozrnných sušenek
  • 3 lžíce másla, 1 žloutek
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 1 vanilk. cukr, 2 lžíce krupic. cukru
  • 100 g kompotovaných brusinek
1. Jalbíčka omyjeme, osušíme a pod stopkou je pak vodorovně seřízneme. Jádřince vykrojíme, dužinu jablek potřeme medem a pokapeme ji citronovou šťávou aby nezhnědla. Jablíčka posadíme do vymazané zapékací misky.
2. Celozrnné sušenky rozdrtíme najemno a opečeme je asi na lžívi másla. Vyjmeme a necháme je vychladnout.
3. Zbylé máslo potom utřeme se žloutkem a měkkým tvarohem. Krém dochutíme vanilkovým a krupicovým cukrem.
4. Každé jablíčko potom naplníme trochou sušenek a tvarohu. Navrch uděláme čepičku z kompotovaných brusinek.
5. Plněná jablíčka pak pečeme v troubě při teplotě 180°C asi 25 minut. Těsně před koncem přidáme odkrojené vršky jablíček jako pokličky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Antonie Antonie | Web | 20. prosince 2012 v 16:33 | Reagovat

Díky tomuto článku mám na svém blogu přes 300 lidí za den. Díky tomuto článku můžete mít tuto návštěvnost ještě dnes, zdarma a prakticky bez práce!! :) http://www.vydelek.mzf.cz/websurf/

2 blažena blažena | Web | 20. prosince 2012 v 16:41 | Reagovat

Tak u nás nebude z tohle nic, jen bramborový salát s kuřecím řízkem a klasický Kuba, ale vypadá to moc dobře. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Design by Sunny©