--> Články kopíruj jen se zdrojem!
--> Chceš spřátelit blog?? Tak TADY se zapiš :)
!Doufám, že se vám tu bude líbit!
*Vaše Christmas girl :)*

Svatomartinské menu

10. listopadu 2012 v 11:00 | Christmas girl :)
Jelikož máme zítra toho svatého Martina, tak vám sem dávám svatomartinské menu o 3 chodech :) Můžete vyzkoušet :))
A co myslíte? Bude sněžit?? :))

Polévka: Kaldoun

1 drůbeží kostra s křídly, krk, srdce, žaludek,
150 g kořenové zeleniny, 150 - 200 podzimní zeleniny
(květák, cuketa, kedlubna, brokolice, fazolky atd.),
1 cibule, celý pepř, sůl, 30 g másla, 30 g hladké mouky
Na knedlíčky: 25 g másla, 100 g drůbežích jater, sůl,
mletý pepř, špetka mletého muškátového květu, 1 vejce,
strouhanka, petrželka

1. Drůbeží kostru a vnitřnosti omyjeme a dáme do hrnce. Zeleninu omyjeme, očistíme, 1/2 kořenové a podzimní zeleninu pokrájíme, cibuli oloupeme, půlku posekáme. Nepokrájenou kořenovou zeleninu přidáme spolu s celou půlkou cibule a pepřem do hrnce, zalijeme studenou vodou, aby bylo vše ponořené, osolíme a zvolna vaříme doměkka. Poté vývar přecedíme, maso obereme a spolu s vnitřnostmi nakrájíme.
2. Z másla, části kořenové zeleniny, pokrájené cibule a mouky připravíme jíšku. Zalijeme ji 200 ml studené vody, rozmícháme, přidáme scezený vývar, pokrájenou zeleninu a povaříme do změknutí. Vmícháme vnitřnosti a maso.
3. V misce utřeme změklé máslo s naškrábanými játry, solí, pepřem, muškátem a vejcem. Zahustíme strouhankou, dochutíme nasekanou petrželkou, utvořené knedlíčky vložíme do polévky a povaříme.


Hlavní chod: Posvícenská martinská husa

1 kuchyňsky upravená husa, sůl,
6 středně velkých jablek,
2 hrušky, 1 lžíce hladké mouky,
mletý pepř,moučkový cukr na poprášení ovoce

1. Očištěnou husu omyjeme studenou vodou a utřeme do sucha. Osolíme ji zevnitř i na povrchu. Polovinu jablek oloupeme a nakrájíme na dílky, které vložíme dovnitř husy. Položíme ji do pekáčku hřbetem nahoru, posypeme kmínem a podlyjeme trochou vody. Přiklopíme druhým pekáčkem a dusíme asi 90 minut v troubě předehřáté na 190°C. Během dušení občas propícháme vidličkou tučné části aby odtékalo sádlo, které sbíráme aby se tuk nepřepálil. Husu přeléváme mastným výpekem. Po 90 minutách pekáček odklopíme a husu za občasného přelévání horkou vodou pečeme 60 minut na 180°C. Potom ji obrátíme a pečeme dalších 40 minut. Zbylá jablka i hrušky zbavíme jádřinců a nakrájíme na dílky. Ovocem obložíme husu a společně 25 minut dopékáme.
2. Měkkou husu vyjmeme, překryjeme alobalem a udržujeme v teple. Tuk slijeme a šťávu částečně varem zredukujeme. Vzniklý tuk zaprášíme trochou mouky, orestujeme, zalijeme trochou horké vody, prošleháme, osolíme a opepříme. Na mírném ohni šťávu asi 15 minut povaříme. Před podáváním husu naporcujeme, jablka a hrušky rozdělíme na porce a mírně poprášíme cukrem moučka.


Dezert: Martinské plněné rohlíčky

Na 48 rohlíčků

40 dkg hladké mouky, 1 Hera, 1/4 litru šlehačky,
špetka soli, půl lžičky prášku do pečiva, žloutky a
lžíce smetany na potření, mouka na podsypání

1. Mouku s Herou rozdrobíme v míse spolu se solí a práškem do pečiva, přimícháme neušlehanou šlehačku. Těsto se dost lepí, nevadí, necháme hodinu v ledničce odpočinout - zklidní se a je potom povolné.

2. Pak na pomoučeném válu rozdělíme těsto na 6 dílů. Z každého dílu postupně vyválíme kruhové placky, rozkrájíme (jako dort) vždy na 8 dílků (nejlépe kolečkem se zoubky). Na širší okraj dáme nádivku (makovou, ořechovou nebo tvarohovou), stočíme od širšího okraje ke středu rohlíčku. Na plech či do remosky dáme pečicí papír, položíme rohlíčky, dotvarujeme do podkůvky, potřeme žloutky rozšlehanými se lžící smetany a pečeme 20 až 30 minut dozlatova. Pak - ještě teplé - obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým (nebo skořicovým).
Náplně můžete udělat různé, hodí se povidlová, maková, tvarohová, marmeláda nebo to můžete i nějak promáchat, to je na vás :)


Budete si vy doma dělat posvícení? :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lizz Lizz | Web | 10. listopadu 2012 v 12:23 | Reagovat

Ahoj!:) Mám taky vánoční blog, nechceš spřátelit?:-))

2 Kačík Kačík | Web | 10. listopadu 2012 v 12:29 | Reagovat

Noo...
Tak my martinské menu neděláme, ale vypadá dobře(ale asik bych nejedla tu polévku). :-)
Jinač já doufám, že nám zítra nasněží!!! :-) ...i když je docela teplo! :/ :D

3 katuska katuska | Web | 11. listopadu 2012 v 15:25 | Reagovat

Ahoj máš moc hezký blog...
Zůčastníš se prosím sonb na mém blogu?
http://like-is.blog.cz/1211/sonb-prihlasky
Mám pocit že ty to vyhraješ ;)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Design by Sunny©